Grzyby

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Artykuły

Przejdź do - Otwarcie wystawy grzybów "Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia"
1 października 2019

Otwarcie wystawy grzybów "Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia"

Dziś Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m.st. Warszawie Jadwiga Mędelewska dokonała uroczystego otwarcia wystawy grzybów "Poznaj Grzyby - Unikniesz Zatrucia", która ma miejsce w siedzibie PSSE w Warszawie przy ul. Cyrulików 35. To kolejna edycja tej ciekawej inicjatywy edukacyjnej, organizowanej przez Oddział Promocji Zdrowia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie, we współpracy z Lasami Państwowymi.

Otwarcie swoją obecnością uświetnili m.in.: Dyrektor Wydziału Zdrowia Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego Jarosław Chmielewski, Mazowiecki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny Krzysztof Skórczewski.

Czytaj więcej o: Otwarcie wystawy grzybów "Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia"
27 września 2019

Dyżury klasyfikatorów grzybów świeżych

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 12 czerwca 2018 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2018, poz. 1281), grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, świeże i suszone, pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach pod warunkiem uzyskania atestu grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów.

UWAGA!

PSSE w m.st. Warszawie nie wystawia atestów na grzyby.

Czytaj więcej o: Dyżury klasyfikatorów grzybów świeżych
23 września 2019

24 września Dzień Grzyba

Zbiór wszystkich gatunków grzybów Polski określa się mianem mikobioty lub fungi danego obszaru. Wiele z nich przybiera fantastyczne, niemal pozaziemskie kształty. Grzyby to niezwykłe organizmy. Królestwo grzybów jest jeszcze mało poznane. Dla grzybiarzy szczególnie interesującą grupę stanowią grzyby wielkoowocnikowe. Korzystając z dobrodziejstwa dostępu do lasu, zachęcamy do zorganizowania wyprawy na grzyby, które w tym roku obrodziły. Podczas zbierania owocników grzyba przestrzegaj podstawowej zasady: Nie znasz, nie zbieraj !!!

Jesień, jesień….W naszych lasach królują grzyby…

Polacy uwielbiają zbierać grzyby jest to nasz narodowy sport. Uwielbiamy je za walory smakowe. 
Zdjęcie grzyba własność PSSE w m.st. Warszawie.
W Polsce jest to niezwykle proste, ponieważ ¼ kraju stanowią lasy, do których w zdecydowanej większości mamy wstęp wolny.

Dla grzybiarzy szczególnie interesującą grupę stanowią grzyby wielkoowocnikowe. To co zbieramy i nazywamy grzybem jest jego owocnikiem. Grzyb składa się z części nadziemnej (owocnik) i podziemnej (grzybnia).

Czytaj więcej o: 24 września Dzień Grzyba
23 września 2019

Zaproszenie na wystawę grzybów "Poznaj grzyby- unikniesz zatrucia"

W dniu 1 października 2019 r. o godz. 10.00 w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w m.st. Warszawie na ul. Cyrulików 35, po raz trzeci  nastapi otwarcie wystawy grzybów pn "Poznaj Grzyby- Unikniesz Zatrucia".
W skład wystawy wchodzi 26 atrap grzybów (jadalne, niejadalne i trujące). Okazy prezentowane są w otoczeniu drzewek, krzewów, runa leśnego i ściółki, a także w tle słychać świergot ptaków leśnych, co tworzy niepowtarzalną atmosferę lasu. Całość wzbogacona jest planszami edukacyjnymi.
Opiekunowie grup szkolnych zainteresowani obejrzeniem wystawy proszeni są o wcześniejszy kontakt telefoniczny w celu rezerwacji terminu: tel. 22 311 80 08.

Dzieci wraz z opiekunami będą zwiedzały wystawę grzybów oraz nauczą się ich nazw. Podczas prezentacji multimedialnej zdobędą wiedzę na temat budowy grzyba nauczą się prawidłowych  zasad zbierania grzybów i stosownego zachowania się w lesie  oraz jak rozpoznawać grzyby jadalne i trujące.  Zaplanowano  warsztaty plastyczne, podczas których  uczestnicy będą lepić z plasteliny modele grzybów.

 

 

 

14 sierpnia 2019

Informacja dla osób zbierających grzyby w celach handlowych i na własny użytek

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 12 czerwca 2018 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2018, poz. 1281), grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, świeże i suszone, pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach pod warunkiem uzyskania atestu grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów.

UWAGA!

PSSE w m.st. Warszawie nie wystawia atestów na grzyby.

Klasyfikator grzybów posiada uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych, natomiast grzyboznawca posiada uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych.

Osoby zbierające grzyby na własny użytek mogą uzyskać poradę u klasyfikatora grzybów w siedzibie PSSE w m.st. Warszawie, ul Cyrulików 35.

 

Czytaj więcej o: Informacja dla osób zbierających grzyby w celach handlowych i na własny użytek